02 June 2008

6+5


Geçen hafta bilgi vermiştim, cuma günü yapılan FIFA Kongresinde merakla beklenen karar açıklandı ve FIFA 6+5'in arkasında durdu. Avrupa Birliği yasalarına aykırılığa rağmen sürede bile geri adım atmadı ve 40 eksik 155 evet, 5 hayır oyu ile 2013'te tamamen geçilmesi kararı alındı. Kolay değil, Jean Bosman sonrası futboldaki en büyük değişim sayılır bu karar. Avrupa Birliği doğal olarak geri vites yapmıyor, Premier Lig'de öyle tabi Platini'nin işi ise zor. Milli takımları kurtarma veya güç dengesi sağlama olarakta adlandırılabilecek bu karara Fransız'ın yorumu düşüncenin arkasındayız olabiliyor. Mevcut Avrupa Birliği yasalarını tanımama anlamına gelecek değişiklik, serbest dolaşım vs. hakkı çerçevesinde birçok dava anlamına gelebilir.

6+5 Ne Demek?

Takımların ilk 11'lerinden 6 oyuncunun o ülkenin milli takımında oynayabilecek durumda olmalı.

Takımlarda ve yedek klübelerindeki yabancı oyuncu sayısı ile ilgili bir sınırlama olmayacak. (Yani takım 6 yerli ile sahaya çıksın da klübe ve kadroda istediği kadar yabancı oyuncu bulundurabilsin, oyuncu değişikliği hakları ile de sahadaki yabancı oyuncu sayısını arttırabilsin)

Nasıl Olacak?

Avrupa'da kaos olmaz ise 10/11 sezonu ile hayatımıza girecek, 12/13'te tamamiyle uygulanacak;

2010-2011 : 4+7
2011-2012 : 5+6
2012-2013 : 6+5

Şu ana kadar okuduğum açıklamalarda İngiltere'deki birçok yönetici bu karardan memnun değil, İspanyol oyuncular şikayetçi değil -ki genelde de en azından şu zamanlar için oyuncu yaklaşımı bu şekilde olur herhalde- Cassilas, Real kotaya uymasa da arkasında, Iniesta ve Raul Albiol'da öyle. Avrupa'da Avrupa Birliği dışında, genel kanı bir harmanlama olması yönünde. Yani artık Platini'nin 25 kişinin 8'i klüp tarafından yetiştirilsin'i makul bulunuyor. Tabi bu kural zengin klüpler için de gayet güzel, 15-21 yaş arasında al, 3 sene eğit ve bu sınıfa dahil olsun. Blatter'in radikal önerisini makul bulmuyorum, futbolu yabancı sınırlamaları öncesinde de seviyorduk ama serbest hali ile daha zevkli, renkli. Milli takımlar'ı güçlendirme noktasını pek ciddiye almıyorum, bir yandan ülkeler sakatlanan oyuncular için para ödesin, hazırlık maçları azaltılsın gibi konular konuşulurken ve klüp takımı turnuvaları her şekilde milli takımlarınkinden üstün iken nasıl önemli bir değişim olarak savunulabilir ki?

Muhtemelen karar değişime uğrayacaktır, biz de daha çok Brezilya'lı, Arjantin'li, Afrika'lıyı vs. izleyebileceğiz.. Ne yani Barcelona'da Laudrup'un yedek, Hagi'nin transfer olmak zorunda olduğu United'ın Schmeichel'i daha geç kullanabildiği zamanlar daha mı güzeldi?

No comments: