24 June 2008

Nereden Çıktı bu Arshavin?


4 maçın 2'sindeki oyunu ile turnuvanın önüne geçti Rus hücumcu. BBC'nin değerlendirme sistemine göre 2 maçta 9.02'lik ortalama ile -yarı final öncesi- turnuvanın en iyi oyuncusu konumunda. UEFA şampiyonluğu sayesinde yeteneği ve kalitesini bilerek turnuvaya başladık, üçüncü maça pozitif etki yapacağı bekleniyordu normal olarak. UEFA Kupası sayesinde 2007 öncesinde de yetenekli oyuncu olduğunu görebilenlerimiz oldu ama birkaç maçla, 27 yaşında Avrupa'nın en iyisi koltuğuna oturmasını kime borçlu?

Abramovich etkisinin son noktası oldu bu turnuva. Rusya'nın değişimi sonrası da dünyaya açık olmama durumu aşılamadı spordaki gelişime rağmen. Liglerinin durumu ve turnuvalara katılamamalarının da etkisi büyüktü bu kapalılıkta ama CSKA'nın başarısı değiştirememişti, Zenit'in ki de yeterli gelmeyecekti büyük ihtimalle. Abramovich'in Londra'ya taşınması ile başladığına tanık olduğumuz gevşemiş para musluğu Abramovich'le sınırlı kalmadı ve kalmayacak. Britanya ve Avrupa'da olduğu gibi Rusya ve komşularında da zenginler futbola el attı ve bu ani değişimin meyveleri kucağımıza düşmekte. CSKA'ya yatırımlarından sonra Futbol Federasyonuna'da el atmıştı Abramovich, tesisleşme ve altyapıya aktardığı paraların üstüne Hollanda etkisini de ülkeye soktu Deli Petro'ya -niye deli hala bilmem- nazire yaparcasına. Geçmişleri hakkında en ufak bir fikre sahip olmadığımız Semih'ten bile yaşlı 2 yıldızımız oldu bugün. İkisinin de ortak noktası turnuva sonrası transfer yakıştırmaları ve kısa süre öncesinde klüpleri tarafından kadro dışı bırakılmış olmaları.

Tekniği, hızı, zekası vs. ile Rusların 20'sinin başında yıldız ilan ettiği Arshavin 2007'de doğmuş. 2000 yılında formasını giymeye başladığı Zenit'te ilk günden itibaren dikkat çekmiş ama eksileri ağır basmış 2007'ye kadar. Bystrov ve Kerzhakov gibileri meşhur ederken milli takım'ın değerlisi olamadığı gibi Pogrebnyak'ı da meşhur etmek zorunda kalmış. Rusya dışına çıkamamasını Gazprom faktörü ile sınırlamak yanlış okuduklarıma göre. Biten sezonda Hollanda etkisi ile keskin bir dönüş yapmış Arshavin 26'sında, kaptanlığı da kapmış ve sonrası malum... Artık 2007 öncesinin disiplin fukarası, yaramaz çocuğunun kim tarafından kapılacağını merak ediyoruz. Dick Advocaat, klüpte tutamayacağını yaşı da söz konusu olduğunda gitmesi gerektiğini ve İngiltere yada İspanya'da oynayacağını açıklamıştı BBC'ye. Birkaç gün sonra Arshavin İspanya istediğini söyledi, sonrasında Barça hayallerimin takımı dedi. İspanyollardan teklif gelmemiş, Arsenal, Chelsea ve City istiyor takip edebildiğim kadarıyla. Mutlaka biryere gider ama gittiği yerde baskıyı ne kadar kaldırır bilmem, görebildiğim kadarıyla Arshavin'i izlemek mutluluk verecek ama göremediklerimiz bizi şaşırtmamalı...

No comments: