27 June 2008

Futbolcudan Daha Fazlası

Futbolu bıraktıktan sonra unutulmaması için gerekli şeyler mevcut tabi Thuram'da. Uzun dönem mevkisinin en iyi oyuncusu olması, oynadığı büyük klüpler, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları dışında en önemlisi Hırvatistan'a attığı 2 gol var. Fransa spor tarihinin en önemli anlarından biri olarak değerlendirilien 98 yarı finalinde, kariyeri 150 milli formaya yaklaşmış bir savunma oyuncusunun tüm kariyerindeki golleri tek maça sıkıştırıp Dünya Şampiyonluğu ünvanı için yarışmasını sağlamak kolay unutulmaz. Zidane ile aynı gün başladığı Fransa milli takımını bıraktıktan sonra, bu turnuva için geri döndü. 36'lık Thuram bu turnuva ile isminin rekorlar arasında daha fazla geçmesini de sağlayacak gibi.

Futbolcuyu oyunu, kariyeri, başarıları, rekorları vs. ile hatırlamaktan daha faydalı bir yol var galiba. Alan Shearer'i zamanında tapacak kadar sevsemde gol krallığını 3 kez 30'u geçerek aldığını daha ne kadar hatırlayabilirim ki? veya oyunu, tekniği, ceza sahasına girerken attığı birsürü benzer gol, efendiğili ve uçamaması ne kadar net hatırlatabilir ki Bergkamp'ı? 84 doğumluyum Maradona falan bilmem ben, ben işin içine girişimi hatırladığımda o 94 Dünya Kupasında 2 maç oynayabilmişti, Arjantin'de ''Hagi'ye'' elenmişti. Zidane'dır bana göre bu işin gelmiş geçmiş en iyisi, onu hatırlarkende noktayı Şampiyonluk ve Yılın en İyisi olarak değilde Materazzi'ye attığı kafa ile koyduğu gelecek akla ister istemez.

Futbolcuyu hatırlamak için kafasının çalıştığına da şahit olmak gerekiyor sanırım. Thuram gücü, tekniği, soğukkanlılığı, ağırlığı, markaj ustalığı vs. ile mevkisinde fark yaratmıştır ama isimlerin çokluğu ve artışı söz konusu olduğunda saha dışındaki özellikleri farkı yaratır. Söyleyecek sözü olan futbolculardan biriydi, kafa yorduğu meseleler vardı. Birkaç yıl önce Fransa'da ''orantısız güç kullanımı'' yaşanırken, güzel giyimine, tarzına ve kazandığı milyonlara rağmen nereden geldiğini unutmadığımı göstermiş, Sarkozy'e çıkış yapmayı içine atmamıştı. Göçmen, siyah ve Paris varoşlarında büyümenin sonuçlarının arasında bunlara kafa yorması ve ses çıkartması da vardı. Eleştirilmez ama Zidane benzer durumlarda benzer tepkileri vermekten kaçınmıştı, Thuram'a göre sözkonusu profesyonellik olduğunda gereği de buydu ama o farklıydı.

Siyasetin içinde herhangi bir biçimde yer almasını beklediğim bir topçu Thuram, Euro 2008 ile turnuva tarihinin en çok oynayan futbolcusu ünvanını da kazandı. L'Equipe e göre PSG ile anlaşmış, 1+1 yıllık kontrat imzalaması bekleniyormuş.

No comments: