28 May 2008

Geri Dur Blatter


FIFA, Güney Amerika'yı vuran 2.750 metre'den yüksekte top oynanamaz kararını ertelemiş. Karar konu ile ilgili araşıtrmalar devam ettiğinden askıya alınmış, tıpçıların araştırmalarının sonuçlanması halinde değişebilecek. Sonuç olarak Ekvador ve Bolivya milli takımları şuan için rahatladı.

Tek temsilcimizin üye düzeyindeki Şenes Erzik'in olduğu FIFA İcra Komitesinin bundan daha önemli bir konusu var. Liglerdeki yabancı kurallarını 6+5 olarak değiştirmek istiyor FIFA, yani en fazla 5 yabancı ile başlayın diyor. Blatter kuralının kabul edilmesini bekliyor, edililrse 2012'de yürürlüğe girer diyor. İcra Komitesi tamamiyle kararın arkasında gözükmüyor, kararın önündeki en büyük engel ise Avrupa Birliği. Avrupa Birliği yasalarına göre bu değişiklik mümkün değil, ilgili komisyonun Brüksel'deki son açıklamasına göre de sıcak bakmıyorlar, UEFA'nın kuralının en iyisi olduğunu düşünüyorlar. UEFA'da Avrupa Birliği ve FIFA'nın arasında kalmış durumda, mevcut yasaların aksi yönde hareket edemiyorlar. Cuma günü FIFA'da oylama var, UEFA'nın iyiniyetli önerileri Avrupa'nın dışarıda tutulması, oylamanın ertelenmesi veya kendi kurallarının kabul edilmesi.

Cuma günü Sidney'de FIFA Kongresi var ve bu oylama mevzuu kongre sonrasını önemli kılıyor. Blatter açıklamalarında UEFA'nın da 6+5'i desteklediğini söylüyor, kongre sonrasın UEFA zor durumda kalabilir. UEFA'nın sınırlamaları ülke ve takımda yetiştirilen oyuncular üzerine, Blatter ise takımlar arasında güçlerin dengelenmesi gerekçesiyle 2010'da 7, 2011'de 6 ve son olarak 2012'de 5 yabancı ile oynanmasını istiyor. Tabi bu mevzuda da Blatter'in gizli rakiplerinden biri Premier Lig. Daha önce Premier Lig'in bazı maçları dışarda oynama önerisine karşı çıkmıştı, şimdi de 6+5'ini desteklemek için Premier Lig'den örnekleri eksik etmiyor. Şampiyonlar Ligi'ndeki İngiliz üstünlüğü, Big Four ve Keegan'ın lig sonundaki demeçleri Blatter için önemli faktörler.

No comments: