28 May 2008

Klüpler yada Milli Takım

Bizde makul bir neden açıklamadan ve enteresan bir uzlaşı içinde -birçok mevzuda olduğu gibi- Avrupa'da başarı diyerekten istenir yabancı sınırının kalkması, karşı cevap ise ya Milli takım başarısı olur. Birkaç mesaj önce bahsettiğim FIFA önerisi sınırlamadan yana, İngiltere ise görüntüye göre baya bir karşısında. Yabancı sınırına olduğu gibi İngitere konu futbol olunca esasında birçok şeye birçok şekilde yabancı. Dünya Kupasında 1966'dan sonra en ve tek büyük başarıları 90'daki yarı final. İtalya 90 ligin büyümesinin başlarına denk gelir. Ligin zirveye oturmaya başladığı olarak kabul edilen dönemlerde 2002 ve 2006 Dünya Kupalarında ise çeyrek finalin ötesini göremediler. Avrupa Şampiyonlarında son yarı finalleri ise evsahibi oldukları Euro 96'da. Milli takım düzeyinde başarıya yabancı oldukları gibi, stadyum doluluk oranları ve yayın hakları gelirleri, transfer bütçeleri gibi konularda da diğer liglere baya bir yabancılar. Yurtdışına oyuncu veren bir yapıları yok, 2000'den beri Milli takımı oluşturanlardan dışarıda oynayanlar sadece Beckham, Owen, Hargreaves ve McManaman ile sınırlı idi. Euro 2008'e de katılamayınca ligdeki yabancı ağrılığına daha fazla yöneldiler, altyapı gibi konularda çözüm peşindeler.

BBC altyapı sistemlerinin değişiminin üstüne, tam da FIFA'nın 6+5 oylamasından önce ligin yabancı sorunu ile ilgili bir araştırma yapmış. Yukarıdaki tabloda görüleceği gibi 07/08'de ligdeki İngiliz oyuncu sayısı tarihin en düşük seviyesine inmiş. Premier Lig'de maçlara başlamış 498 oyuncudan 170'i yani %38'i İngiliz imiş. Son 2 sezona bakıldığında Şampiyonlar Ligi için olumlu sonuç vermiş gibi gözükebilir ama ligde yarattığı güç farkı ve Milli takımın durumu sözkonusu olduğunda İngilizler için önemli bir sorun.

Kadroların yabancılaşmasından önce klüplerin yabancılaşmasına da bakmak lazım. 07/08'in Premier Ligde geçirenlerden 7'sinin -Glazer sonrası- yeni ve yabancı sahipleri var. Yayın gelirleri sayesinde artıp yeniden düzenlenen gelirler de eklenince para harcamak farz oldu. 9 klüp sezonu oyuncu alımında 45m euro'nun üzerinde para harcayarak tamamladı. Yukarıdaki tablo ise Avrupa liglerinde son hafta 11'lerinin yerli/yabancı oranı. Klüplerin oyuncu yetiştirme sistemlerinde bile yabancıların bulunması, yani Wenger ve Benitez gibilerin altyapıyı bile dışarıdan oluşturması İngiliz ağırlıklı 11'ler konusunda sıkıntının devam edeceğini gösteriyor.

BBC araştırmasının son tabloso ise ilk 11'lerdeki İngiliz ortalaması. Bu tabloyu Blatter'in 6+5 yabancı kuralı ile ilişkilendirmişler. West Ham ve Aston Villa en sadık ve FIFA kotasına uyan takımlarken lig ortalaması 4 oyuncu. 4 büyüklerin ortalaması ise 2.6 . 4 Büyüğün 07/08 transferlerine bakıldığında United ve Chelsea'de 1 İngiliz tercih edilirken Arsenal ve Liverpool da rakam 0. Premier Lig en sevdiğim, en çok takip ettiğim ve keyif aldığım lig konumunda. 4 büyüğün ,hatta Chelsea ve United'da son 2 sezonda diğerlerinin önüne geçti, yarattığı uçurumdan şikayetçi değilim, e yabancı fazlalığı zaten ligi güzelleştiren etkenlerden biri. Lig yetkilileri de bu konuda şikayetçi değiller ama bu durum ne kadar sürer bilemiyorum. Bir süre sonra mutlaka problem yaratacak, lige bakışımızı değiştirecektir.

No comments: