25 December 2008

Wenger Boşluğu Nasıl Doldurur?

Derbiydi, sınavlardı derken atlamışız. Geç haberim oldu Fabregas'dan. Sürprizi bol bir takım Arsenal. Farklı seviliyor, farklı takip ediliyorlar. Şampiyonluk için üstleri çizilmiyor ama kopmaları hüsran yaratmıyor. Büyüklerin karşılaşmalarında kaybedenin övülmesi durumu yalnız onlar kaybettiğinde oluyor. Seviyoruz Wenger'i, en azından bazı rakamları Ferguson'a tamamlasın istiyoruz... Oyundan alınmak zorunda kalmış meğerse Xabi Alonso ile mücadelesi sonrasında. Xabi Alonso ve Fabregas... Euro 2008'de Xabi, Fabregas olmasa sonradan oyuna giren olacaktı. 2'side yedekti, ilk giren Fabregas oluyordu. Finalde Fabregas çıkarken Alonso girmişti. Del Bosque döneminde de düzen benzer ise, bize karşı Fabregas yerine Xabi olacak demek ki...

Arsenal için işler geçtiğimiz sezon ile benzedi bu sakatlık ile. Transfer olacak mı sorusunun önemi Fabregas'ın sakatlığı değil, Wenger'in bu sakatlık ile sıkıştığının düşünülmesi. Önemli ayrılıklar olmuştu 07/08'de, yeniden yapılanma geçen sezon başladı sayarım ben. Bundan daha önemlisi ise kadro durumu idi. Bu sezonda öncekinde olduğu gibi sakatlıklar can sıktı. Ama geçen yıl sıkıntının şiddeti, haftalar kritikleştikçe, transfer dönemi sonrasında hissedildi. Şimdilerde Chelsea/Liverpool arasındaki mücadele Arsenal ve United arasındaydı geçen sezon. Lider götürdüğü aylar olmuştu Arsenal'in şubat öncesi. İkiye bölersek ligi, ikinci yarıda Chelsea ve United'ın kusursuz performansı sözkonusuydu; Arsenal'in ise şubat-mart ortası dönem sonunda hedefsiz kalması. Bu dönemde lig kupasından elendiler, ligde 8 maçın sadece birini kazanabildiler ki kaybedilenlerden ikisi United ve Chelsea idi, son olarak da CL çeyrek finali ve Liverpool. Henry, Ljungberg ve Reyes ayrılırken Eduardo ve Sagna alınmıştı. Sagna tuttu ama Eduardo'dan yararlanamadılar, üstüne v Persie'de Eduardo öncesinde büyük ölçüde yoktu. Rosicky malumunuz, Gallas ve Toure'nin de kısa sakatlıkları vardı. Sagna 3 hafta oynamayınca kazanamazlar diyorduk. Sözün özü, çok eleştirilmişti Wenger devre arasını boş geçtiği için. Güçlü değildi kulübeleri, hücumda tüm yük Adebayor da idi. Şimdilerde Bendtner'in oynamazsam giderim'lerinin arkasında geçen yıl alternatif olmadığı için fazla şans bulması vardır herhalde. Gallas-Toure ikilisinin bile açıkları malumken Senderos'dan fazlası lazım deniyordu.

Senderos'un fazlasını aldılar ama bu sezon daha da zayıf kadroları. Flamini-Fabregas uyumu önemliydi geçen yıl, ligin en çok ve olumlu pas yapan ikilisi olmuşlardı. Daha da önemlisi seçenekler arasında Hleb, Gilberto, Diaby, Diarra, Song ve Denilson bulunuyordu. Şimdi ise Denilson-Fabregas'ın arkasında Diaby, Song, Ramsey, Nasri... Gilberto-Vieira vardı bir zamanlar bu takımın ortasında. 07/08'in kaldıramama sorunu önemli olan. Tüm kulvarlardaki rakipleri güçlenirken onlar günü görmezden gelircesine ileriyi düşünüyorlar derim para harcamazlarsa. Premier Lig'de (!) iki yıldır transfer dönemini artıda kapatan bir kulüp Arsenal. Wenger sıcak bakmıyordu belki ama CL oynuyorlar, bulundukları pozisyon şart koşar bazı şeyleri. Walcott'un da sakatlığı eklenirse 4'lü ortasahanın sadece ortaya ait adamlardan kurulu olduğu çok maça çıktılar. Fabregas'ın sakatlığı sezonu kapatması demektir. Kritik bir zamanda dönüyor ama geçen sezon örneği de göz önünde bulundurulursa Arsenal için çok da kritik olmayabilir o zamanlar.

Transfer beklentisini Fabregas'ın yerini doldurma olarak adlandırmanın garipliğine girmiyorum. Ramsey geliyor tabi akla ama Engin İpekoğlu-Rüştü değişikliği değil durum, Fabregas'da Rosicky değil. Romantizm, işte Ramsey'in zamanı geldi! dedirtir. Wenger'ce bir hamle gibi gözükür, Arsenal'in güzelliği de budur ama Wenger için gelecek sezon başlayacaktır Ramsey. Mevcut kadroda tek alternatif Aaron Ramsey. Nasri? demeyin onun yerini kim dolduracak... Kadrodaki alternatiflerde ancak gelecek oyuncu/oyuncular ile bu boşluğu kapatabilir. Sözün özü Arsenal orta sahası genişleyecektir.

No comments: