25 December 2008

Bosman Ruling

13 yıl 10 gün olmuş Jean Bosman'ın davası sonuçlanalı. Bosman'ın Fransa'ya gidecem diye tutturması sonucu olmuştu büyük değişim, 2 ana değişiklik getirmişti. Temel sonuçlar, küçüklerin büyüme hedefleri daha bi küçüldü, kontrat süreleri uzadı, oyuncular kariyerlerini kontrol yönünde güç kazandı, menajerleri güç kazandı, kulüpler renklendi falan filan... İyisiyle, kötüsüyle futbolun gördüğü en büyük değişim hala günümüzde. Bosman'ın 5 yıllık mücadelesi büyük/küçük kavramında kuralı bozamadı. Büyük hala büyük, küçük daha da küçüldü. Bizi iyi etkilemedi herhalde. Emre Belözoğlu hain oldu, Fenerbahçe çeyrek final sonrası üçüncü bile olamadı... İngiltere'ye bakıldığında durum değişik. Bosman öncesi 3+2 kuralı mevcuttu, bir de şimdiye baksanıza. 3+2 varken İskoç ve İrlandalılar bile yabancı kabul ediliyordu, United 99'da final oynarken kullanılan 13 oyuncunun sadece 5'i İngilizdi. Paranın da hızlı yükselişi ile İngiliz Ligi'nin, Big Four'un bugünki durumlarının temeli denilebilir Bosman yasası için.

Şimdi Premier Lig'de bir büyük daha Bosman'dan faydalanacak gibi gözüküyor. Michael Owen kontratının son yılında ve yazı bekleyeceğini açıkladı. Independent da 6 oyuncu seçmiş bu yol ile transfer olan. Liste burada. Kluivert Ajax'a hürmeten konulmuş herhalde. Liste ne kadar uzatılabilir acaba? Ballack olabilir mesela...

1 comment:

Juan y Fer said...

Hello,
so, it is a good moment to get good players without transfer fee, so the football director must pay attention to the situations of these players.
Regards,
http://saqueneutral.blogspot.com/
(a blog about sport in English and Español)