16 December 2008

Kovulan İlk Siyahi Teknik Direktör

Göreve getirilişine Alex Ferguson'un 3 başarılı öğrencisi ile kıyaslayarak yer vermiştim. Hughes'in başarısını devam ettireceğine, Keane'nin de başarılı olacağına inanıyordum. Hughes devam ediyor ama diğer ikisi bu sezon yol verilen 5. ve 6. teknik direktör oldular. Paul Ince, Lig Kupası da dahil 6 maçlık mağlubiyet serisinden sonra gönderildi, üst seviye teknik direktörlükte yarım sezon bile görememiş oldu. 17 maçta alabildiği 3 galibiyet, iyi oldukları Ewood Park'ın ligin en kötü iç saha performansına dönüşmüş olması 5 puan farkla dibe yerleşmelerine neden oldu. Şampiyonluk görmüş kulüp, 4 yıl sonrasında küme düşmüştü ama 2002'deki yükselişlerinden sonra Mark Hughes'in de etkisiyle akıllarda küme düşme potasından hep uzak olmuşlardı. Daha da önemlisi sezon sonu şimdi bulundukları yerde kalmaları geri dönüşü daha zorlu kılacaktı.

Kovulma erken tabi, kulübü ile 17 lig maçına çıkabildi sadece, önemlisi ilerisi için de ışık vermiyordu. Hedef tekrardan ligde kalma savaşına döndüğünden tecrübe daha da bir önem kazandı sanki. Bu noktada göreve getirilişine de bakmak lazım. 2 yıllık teknik direktörlük tecrübesinden sonra 3 yıllık kontrat ile göreve getirilmişti Ince. 2 yıllık tecrübe ise bize göre 3 İngiliz Lig sistemine göre 2. Lig'de idi. 4 başarılı yıldan sonra Hughes'i tazminatı cebe koyarak Manchester'a gönderen kulüp genç&tecrübesiz&karizmatik bir adayı seçmişti, işler kötü gidince kurtulunması en kolay tipten bir aday. Jack Walker öldükten sonra sınırlı bir kulüp olarak gözüktü Rovers. Hughes ise sınırlı imkanları iyi değerlendiren bir teknik direktördü. McCarthy, Pedersen, Nelsen, Samba, Santa Cruz, Bentley gibi önemli isimleri ucuza mal etmeyi, parlatmayı başarmıştı. Transfer başarısı açıktı. Paul Ince döneminde ise hayli ters bir durum sözkonusu. Ligin en az harcayan 3-4 takımından biri oldular, gelen/giden dengesine bakıldığında transferin en kötüsüydüler. Friedel ve Bentley gibiler giderken alınanlar aynı Ince gibi zayıf isimler oldu. McCarthy ve Santa Cruz gibiler de yönetilemeyice Mark Hughes'in gölgesinde ezilmek farz oldu.

Premier Lig'de bu tip görevden almalar alışıldık değildir ama kümede kalma korkusu sözkonusu iken erken tepki vermek makul bir seçim. Rovers bir vakıf -Jack Walker trust- tarafından yönetiliyor, zengin rakiplerine oranla hedefsiz ve sıkıntılılar. 2002'de Premier Lig'e Fulham ile birlikte yükselmişlerdi. O günden itibaren yarısına yakınının el değiştirdiği bir ortamda mücadele ediyorlar ve günün birinde onlar da yenik düşecek. Düşmüş değer kaybetmiş bir kulübün satışı daha kötü olsa gerek. Ince, futbolculuğu döneminde İngiltere'nin ilk siyahi kaptanı ünvanına sahipti, ilk siyahi Premier Lig teknik direktörü de oldu. Premier Lig'e dönüşü kolay olmayacaktır, şartlar da gözönünde bulundurulduğunda alt liglerden bir kulüp ile yükselmek en muhtemeli. Adaylar arasında Alan Curbishley, Sam Allardyce ve Greame Souness ön planda Ada basınına göre. Souness'in göreve gelişinin Tugay'ın da rütbesinde yükselişe yol açması bekleniyor. Transfer dönemini karla kapatan az sayıda takımdan biri de Rovers idi EPL'de. Ocak ayında harcama yapacaklardır ama asıl soru Santa Cruz'u tutabilecekler mi?

No comments: