02 December 2008

Ballon d'Or


Alt resimdekinden 35 yıl önce verilmeye başlanmış Altın Top ödülü. Futbolda bireysel ödüllerinin en prestijlisi, yarın yeni sahibinde olacak yanlışım yoksa. Ödülün son 30'unda 14 forvet, 9 orta saha, 4 defans ve 3 kaleci kaldı. Orta sahanın gerisinde duranlar, oyunun adaleti kadar şanslılar. Dünya Kupası yada Avrupa Şampiyonası yok ise şansları daha da az. Matthaus'u da savunmadan sayarsak 89 ve 90 yılları tek seri olmuştu, kazananlar Baresi ve Matthaus idi. Sonrasında 96'da Sammer, 2006'da Cannavaro ile devam etti. 2006 DK Cannavaro ve Buffon'u ilk 2'ye sokmuştu, 2002 DK'da Carlos ve Kahn'ı. Oliver Kahn ve Buffon derece alan ender kalecilerden, Yukarıdakilere Maldini'yi de eklersek 80 sonlarından itibaren dereceye giren savunma ve kalecileri listelemiş oluruz.

Euro 2008'in de bu kontenjandan ilk 3'e birini sokmasını bekliyorum, tek ciddi aday Casillas tabi. Euro 2008'in en iyi oyuncusu Xavi seçilmişti, ah bir de Barcelona birşeyler yapabilseydi... Messi de o Barça'da değil miydi? Onun elinde de bir Olimpiyat Altını var. Euro 2008'in gol kralı Villa'ydı, ödül için adı geçenlerden biri de Torres. Premier Lig'i 24 gol ile tamamladı, ilk sezonunda en çok atan yabancı oyuncu oldu, yetmez tabi. Torres'i elersek 2. ve 3.'lük için 3 adayımız var. Messi ister istemez girecek gibi... Xavi ve Casillas kaldı. Yaz turnuvası yine geriden birini dereceye sokar diye düşünüyorum. Çeyrek final, yarı final ve finalde gol yemeden kaptan olarak kazandığı Euro 2008 var, İtalya maçında kurtardığı penaltılar var. Karşısında da turnuvanın en değerli oyuncusu...

Ronaldo'nun 1.liği belli olalı 6 ay oldu. CL ve Premiership, Avrupa Gol Krallığı, George Best'in rekorunun kırılması, Denis Law ve RvN'yi geride bırakıp bir sezonda en çok gol atan oyuncu olarak United tarihine geçmesine 5-6 gol kalmıştı. 3 aya yakın sezon arası sonrası iyi bir bitirici, değişik bir frikikçi olarak dönmüştü geçen sezon, golcülüğü eşsizdi, istatistikler başarılar malum tabi ama en önemlisi 07/08'i keyifli hale getirenlerin başındaydı. O olmasa kimin kafasından ''Portekiz kazanamaz mı ki'' sorusu geçerdi... FIFPro ile başladı, Altın Top ile devam eder FIFA'nın ki ile kapatır. Tek eksiği sempati şu an için. Real'e yol verseydi onu da kazanacaktı belki.

No comments: