17 December 2008

Subotic-Hummels-Santana

Resim başlığın altına gitmedi esasında ama Valdez'in yerinde Santana'nın olabileceği bir resim de mümkün değil 3'lüden sadece 2'si sahada olabiliyor. Yavaştan girersek, Klopp'u getirilişi önemli bir adımdı ve şimdilik gayet iyi durumdalar. 29 puanla 6. sırada kapattılar ilk yarıyı, son 6 yılın en iyi derecesi alındı. İlk 6 haftada sırasıyla Leverkusen, Bayern, Cottbus, Schalke, Hoffenheim ve Stuttgart ile oynadılar. Hoffenheim dışında yenilmediler, Leverkusen'in çıkışı Dortmund'dan sonra başladı çünkü kaybetmişlerdi. Bremen ve Stuttgart'a da kaybetmediler zaten Dortmund'un sorunu da kazanmak için oynama noktasında oldu ilk yarıda. Ligin en az gol yiyen iki savunmasından biri oldular ilk yarı sonunda, diğer başarılı savunma da Ruhr'dan. Bu başarılı savunmanın göbeği ise dikkat çekici. Tecrübeli Kovac'ı devre dışı bırakan 3 adamdan oluşuyor göbek, ikisi yeni transfer biri ise Bayern'den kiralık. 88'liler Bosna doğumlu, Sırp asıllı, Amerikan pasaportlu Neven Subotic ve 2 sezondur kiralık Mats Hummels en çok forma giyenler oldu, 86'lı Felipe Santana'da Subotic gibi takıma yeni katılanlardan. Üçüde 1.90'dan uzun gençlerin savunma kadar hücuma da faydası oldu ilk yarıda.

Dortmund'un ligde attığı 27 gol 11 farklı oyuncudan geldi. Bu 27'nin üçte birini ise bahsettiğim 3 stoper kaydetti. Gol rakamlarından en etkileyici olanı Felipe Santana'ya ait. 4 kez ilk 11 başladı 2-3 kez de sonradan dahil oldu ligde, 11'de başladığı 4 maçta 3 gol kaydetti. Zaten uzun üçlüden havada en beğendiğim de o oldu. Havada yiyemeyeceği uzun yok Bundesliga'da, kilitlendikleri maçlarda -içerde oynadıklarında çok oldu- gözüm en çok onu aradı. Hummels ise iki sezondur kiralık oynuyor, hava hakimiyetinden çok yerde üstün bu oyuncu. Orta saha terbiyesi de almış olmadı ki güzel top kullanıyor, tutmak istiyor Dortmund okuduklarıma göre. 10 kez beraber başladı Hummels ve Subotic, Kuba ve Wiedenfeller'i de eklersek takımın en iyileri oldular zaten. Genç üçlünün en çok ilgi çekeni ise sonda.

Ligde 17 maçta da 90 dakika forma giyen tek oyuncu oldu Neven Subotic, yetmedi ise kupalarda da sonuna kadar sahadaydı. Gol durumlarından bahsettik, bu üç stoperin en golcüsü 5 ile Subotic idi, ilk yarıyı takımın da en golcüsü olarak kapattı. 20'sine yeni girdi Subotic, Klopp ile beraber gelmişti Mainz 05'ten. Dortmund'un en pahalı transferi oldu 3.5m euro ile. Bundesliga II'den gelen, ne ulusal nede uluslararası arenada etkisi olmamış genç bir savunmacı için ciddi bir bedel. 1.93'lük bir stoper, boyunun da hakkını fazlasıyla veriyor. O da Santana gibi fizikli bitiriciler ile iyi mücadele ediyor. Yaşı ve fiziğine oranla iyi top kullanıyor. Zor durumda kaldığını gördüm ama hiçbir saçma pası yer etmedi aklımda. Hücumu düşünmesi de önemli bir artı. E 5 gol kolay değil 17 maçta. Kornerlerde yer tutmak mesele değil, ileriye yaptığı çıkışlar asıl önemli olan. Hikayesi de ilginç Neven Subotic'in, bu sene parlayan başka bir yıldız Ibisevic'e benzer...

No comments: