26 February 2008

II. Çelik Zengini


Bu aslında 2009'a daha çok yakışırdı, QPR Premier Lig'e yükselince/yükselirse yine hatırlatırız. Çocuk yaşta girdiği iş hayatını aile şirketini yönetmeye başlayarak geliştiren, şirketide geliştirdikten sonra 1990'da 360m sterlin'e satan Jack Walker 1 yıl sonra büyüdüğü yerin takımı Blackburn Rovers'ın çoğunluk hissesini satın alır ve başa geçer. Ewood Park'ı geliştiren, ilk 3 sezonda 30 küsür oyuncu transferi gerçekleştiren Walker, klübü için büyük paralar harcar. Alan Shearer ve Chris Sutton olmak üzere 2 rekor transfer gerçekleştirir ve 2. ligde(şimdiki Championship) iken satın aldığı Blackburn 5 yıl sonra 94-95 sezonu Premier Lig şampiyonu olur.

Walker geldiği gibi klübün başına L'pool efsanesi Kenny Dalglish'i getirir. Dalglish ile birlikte PL'ye yükselen takım 4.lük ve 2.likten sonra şampiyonluğa ulaşır. 92-93'de alınan Alan Shearer 4 sezon oynar, 3'ünde 30 golün üstünde atar. Çok eskilerden hatırladığım kadarıyla 2. Dünya Savaşı sonrasında 3 sezon üst üste 30 golü geçmek bir rekordur. 94-95'te 2. transfer rekoru Chris Sutton ile ''SAS''-Shearer&Sutton- oluşturulur ve şampiyonluk gelir. Şampiyonluktan sonra Dalglish 1 sezon daha futbol direktörü olarak devam eder. Sonrasında Alan Shearer ve Shay Given ile birlikte Newcastle'da başka bir Blackburn'lü David Batty ile buluşur. Shearer'in en büyük talibi Man Utd değilde Newcastle'a gitmesinin tek nedeni de Jack Walker. Klüp şampiyonluktan sonra geriler ve ayrılmalardan sonra küme düşerler, Jack Walker'ın öldüğü yıl tekrardan lige dönmek üzere.

QPR'da %20 hissesi bulunan Lakshmi Mittal'i yönetimde damadı temsil ediyor. Jack Walker gibisinden para harcaması beklenemez ama servetler oranlandığında zaten o kadarına da gerek yok. Eğer QPR çıkar ve şampiyon olursa Premier Lig'deki II. Çelik Zengini vakası olur.

No comments: