26 February 2008

Dünyanın En Zengin Klübü


Premier Lig klüplerinin 9'unun -hepsi yakın zamanda olmak üzere- yeni/yabancı sahipleri var. Yani Fulham'ı saymıyoruz bile, Arsenal'e daha zaman var. Amerikalı Randy Lerner'ın Villa'sı, Shinawatra'nın City'si ve Rus-Fransız karışımı Gaydamak'ın P'mouth'u UEFA Kupası sırası kovalamakta iken İrlandalıların Sunderland'ı ve Hong Kong'lu Carson Yeung'un Birmingham'ı ligde kalmaya çalışmakta. Geri kalanların durumu malum.

Bir kademe aşağı inersek en fazla Les Ferdinand'ından, Vinnie Jones'ından ve mavi-beyaz parçalı klasik formasından hatırlayabileceğimiz QPR direk karşımıza çıkıyor. Batı Londra klübü 2007 ortasında F1 zenginleri Ecclestone ve Briatore tarafından satın alınmıştı, 3. ortak 2007 sonunda dünyanın en zenginlerinden Lakshmi Mittal olmuştu. Forbes verilerine göre 51m dolarlık serveti ile Abramovich ve Berlusconi'nin çok çok ilerisinde. Tabi bu fark sadece bir detay, başarı için savurganlığın da dahil olduğu uzun bir liste gerekli.

Mittal, Londra'ya yerleştikten sonra Roman Abramovich'ten en zengin ünvanının yanında en zengin futbol adamı ünvanını da kaptı. 4 aylık sürede 2.2m sterlinlik Ecclestone'dan, Mittal'e yükseliş gösteren QPR, açıklanan hedeflere göre Championship'te sadece 1 sezon daha geçirecek. Sonrası Premier Lig ve kısa sürede Avrupa arenası olarak hedeflenmiş. İrlandalı bir konsorsiyum tarafından satın alınan Sunderland soluğu PL'de almıştı, QPR'lılar şu anlık daha temkinli, transferde genç isimlere yönelmişler. Yeni sezonda işler değişir. Fulham ve Chelsea'den sonra başka bir batı Londra takımı daha bizi meşgul etmeye başlayacak.

No comments: