02 January 2008

2007



2007, bu üçlünün yılı oldu. Yeni yıldızlar futbolda 2007'i en tepede tamamlayanlar oldu. ''Yeni Maradona'lık'' makamının son adayı 2007'de arayanların başka hiçbiyere bakmaması gerektiğini işaret etti. Copa Del Rey'de Getafe'ye attığı gol ''yüzyılın golü'' nü, La Liga'da Espanyol'a attığı gol ile de ''tanrının eli''ni hatırlattı. Yenilediği kontrat ile zaten Barca'nın en değerlisi olmustu, 2007'nin 2. yarısında Ronaldinho, Etoo ve Henry'nin önlerine de geçti.Cristiano Ronaldo 06/07 Premier Lig'de performans ve istatistik olarak Drogba ile birlikte bütün oyunculardan ayrılmıştı. United şampiyon olurken 17 gol 14 asist ile gol krallığında 3. ve asist kralı oldu.CL'de takım yarı finalde elendi, Ronaldo 3 gol 5 asist ile tamamladı.Premier Lig'in en değerli oyuncusu seçilen Ronaldo, artık Rooney'in önünde idi. 07/08'e de muhteşem başladı, gol krallığında lider durumda.




Bütün takımlar, şampiyonlar ve bu 2 oyuncu bir yana Kaka öbür yana dedirtti 2007. Heryerde Kaka vardı. Milan CL'yi kazanırken en büyük katkı Kaka'nındı, sezonu gol kralı olarak tamamladı. Milan Serie A'yı 4. bitirdi, o 2. skorerdi, Dünya Klupler Şampiyonluğu da kariyerine eklendi.06/07'de birden fazla kulvarda şampiyonluk yaşıyan takım çıkmamasının Brezilyalının rakipsizliğinde etkisi de önemli. Dünyada alabileceği bütün bireysel ödülleri aldı, 2007 futbolunun en değerlisi oldu.




Roma'da en fazla gol kaydeden ve en fazla forma giyen sembol, kaptan Francesco Totti, attığı 26 gol ile Altın Ayakkabı'yı kazandı., arkasında v Nistelrooy ve Afonso Alves'i bıraktı.Bir İtalyan Altın Ayakkabı'yı kazanalı 40 yıl kadar olmustu ki 2006'da Toni 07'de Totti 2 sezon üst üste kazandı. Heerenveen'li Alves bir sezon önce Huntelaar'ın bıraktığı yerden devraldı, - eski Dinamo'lu Eduardo ile - 34 gol kaydederek Avrupa liglerinin en skoreri oldu. Katsayılara selam olsun. Alves gollerine yeni sezonda da devam etti, 2007'nin 2. yarısında Eredivisie'de bir maçta 7 gol kaydetti. Premier Lig'de dikkat çeken performansı ile Drogba, Almanya'da Bundesliga'nın 2. yarısındaki patlaması ve Mario Gomez'in sakatlığı ile Yunan Gekas gol krallığını kazandı.




Atina'da, İstanbul'un rovanşını Milan aldı, Sevilla 2 sezon üst üste UEFA kupasını kazanarak tarihe geçti. Copa America'ya finalde Arjantin'i yenen Brezilya, Gold Cup'ı ise Meksika'yı geçen ABD kazandı. Stuttgart 15 yıl sonra ilk şampiyonluğunu, Inter ise 16 yıl sonra hukuk sayesinde aldığı ilk şampiyonluğu yine hukuk sayesinde korumasını bildi. Fransa'da Lyon seri bozmadı, İngiltere'de United sezonu Chelsea'nin önünde kapadı.






2007 bir bakıma Messi, Ronaldo, Kaka gibi gençlerin olgunlaştığı yıl oldu. Bazılarından önceden haberdar olsak da 2007 birçok genç oyuncuyu da vitrine çıkardı. Sırp asıllı Bojan Krkic hakkında Barca tv sayesinde fikir sahibi oluyorduk ki önce Meridian Cup sonra da İspanya U-17 milli takımı ile Şampiyon olurken izledik, yeni sezonda Barça ilk 18 ine de adım attı. Giovani dos Santos ve Anderson ile Nuri Şahin'li milli takımımız sayesinde 17 yaş altında tanışmıştık, yeni sezonda ikisi de vitrine çıktı. Anderson güzel bir bedele United'a geçti, Giovani ise Ronaldinho'nun yerine adaylığını ilerleyen günlerde/aylarda koyacaktır. Ricardo Quaresma'dan dönüş beklerken United Sporting Lisbon'u sömürmeye devam etti, topun ayağına yapıştığı bir oyuncu daha vitrine çıktı. Euro 2008 elemelerinde Portekiz milli takımına da katkı sağlayan Nani United A takımının 2. Portekizlisi oldu. 3. başka bir Sporting'li Miguel Veloso olursa şaşırmayın. 06/07 Bundesliga'da Podolski'nin tahtına Stuttgart'ın kulesi Mario Gomez oturdu. 22 yaşındaki kule sakatlıklarla boğuştuğu sezonda oynadığının yarısı kadar gol attı, sezonun en iyi Alman'ı seçildi.Yaz turnuvalarından Copa America'da Meksika kalecisi Guillermo Ochoa çıktı.22 yaşındaki kaleci Copa America ve Dünya Kupası tecrübelerine sahip, bu aralar El Pais'in düzenlediği Güney Amerika'da yılın futbolcusu ödülünün favorisi ve Ballon D'or Dünyanın en iyi 3. kalecisi durumunda.Kariyerine Meksika'da devam ediyor, kısa zamanda İspanya veya İtalya'ya getirilecektir.Ligue 1'e doğru yapacağımız keskin dönüşte karşımıza hemen Samir Nasri, Karim Benzema ve Hatem Ben Arfa cıkacak. 3'ü de Fransa Milli takımında boy göstermeye başladı, kanat oyuncusu Ben Arfa, Benzema'nın performansı Keita ve Govou'nun tecrübelerinin arkasında kaldı gibi. 3 oyuncudan Benzema ve Nasri Cezayir, Ben Arfa'da Tunus asıllı. Üç 87'liden Olympique Lyon altyapı ürünü Benzema, klübünün forvet mevkiini ele geçirmiş durumda.Ligin ilk yarısını gol krallığı lideri olarak kapatan oyuncu, sakatlık yaşamazsa sezonuda böyle kapatacak gibi.Sonuncusu 2001'de olmak üzere 2 kez üst üste gol kralı olan Sonny Anderson'dan sonra gol kralı çıkaramamıştı Lyon.Yani şampiyonluk serisine başladıklarından beri bu ünvan oyuncularından birine nasip olmadı, Benzema ilk olacaktır.




Yaş ortalamasını düşürmeye devam edersek, yani yaz'ın genç turnuvalarına inersek, U-20 Dünya Kupası Şampiyonu Arjantin'den Aguero ve Maxi Moralez prim yapanlar. Aguero zaten Atletico'nun as'ı konumunda, pire kategorisinden ofansif ortasaha Moralez'de soluğu Rusya'da alanlardan oldu. Yine aynı turnuvadan Uruguay'un en ümit vaadedeni, forvet Edison Cavani'de yeni sezona Palermo'da girdi.Yakın zamanda 18'lik Sao Paulo stoperi Breno 12m Euro civarı bedel ile Bayern'e katıldı.Hollandalılara değinmedik, İspanya'yı sadece Bojan'da kestik, UEFA U-19 2.si Yunanistan'dan Sotiris Ninis'i de es geçtik, Real'in gençleri Drenthe, Marcelo, Higuain ve Gago'ya da değinmedik.Gerçi Real'dekilerde Drenthe dışında 2007 için söylenecek çok da birşey yok.



Genç Turnuvalar



UEFA European Under-17 Championship (Belgium) Winners: Spain

Runners-up: England Semi-finalists: Belgium, France


UEFA European Under-19 Championship (Austria) Winners: Spain

Finalists: Greece Semi-finalists: France, Germany


FIFA U-17 World Cup (Korea Republic) Winners: Nigeria

Runners-up: Spain Third: Germany Fourth: Ghana


FIFA U-20 World Cup (Canada) Winners: Argentina

Runners-up: Czech Republic Third: Chile Fourth: Austria





Kaybettiklerimiz de oldu. Sevilla'nın genç sol beki Antonio Puerta'da yine ''cardiac arrest'' başrolde idi. Youtube'dan son maçı, soyunma odası vs. görüntüler tekrar tekrar izlendi, ayrı bi üzüldük galiba Puerta için. Puerta'nın aksine kariyerinin sonlarında, yaşı 35 olsada, kendi değimiyle bir 4-5 yıl daha devam edebilecek Motherwell orta sahası Phil O'Donnell 2008'e az kala sahalara veda etti.... Kimbilir daha kimler vardı, ne çabuk unutuyoruz.

No comments: