08 January 2009

Ada'nın Variyeti

Transfer dönemindeki sessiz ilerleyişte iki gün önce Ada basınında yer alan bir liste vardı. İlk 10, ilk 20 şeklinde yer verdiler internet sitelerinde. Liste FourFourTwo'nun 2003'ten beri düzenlediği Ada futbolunun en zengin 100 isminin sıralanmasından ibaret. Amerikalı Forbes'de düzenli olarak en zengin 10 kulüp sahibini sıralar, onlar da Kasım ayında duyurmuşlardı. Krizin etkilerininde görülmesi, transfer dönemine denk gelmesi hoş olmuş açıkçası. Önemli girişlere rağmen kayıplar sözkonusu zenginlerde. Kulüplerin yüksek borçları, transferdeki durgunluk -Ada için pek geçerli değil tabi şuan- , bilet satışlarındaki gerileme derken krizin futbola etkilerinin konuşulmasına da zemin hazırlayabilir.

Kulüp sahipleri/hissedarları ile başlayan liste oyuncularla devam ediyor, birkaç teknik direktörde yer bulmuş. Liste kişisel servetlere dayanarak hazırlanmış. Yani futboldan kazanılan yada futbola harcanan şeklinde bir değerlendirmeye yer yok. 2003 yani Abramovich'in dahil olduğu yıl liste toplamı 20 milyar sterlin iken geçen yıl 41 milyar'a yükselmiş. Bu yılın toplamı ise 61'de. 25 yeni giriş var ilk iki sırayı değiştiren girişler yani Hintli ve Arap yatırımcılar yüksek artışı açıklamak için yeterli. Chelsea'de önceki sezonlarda başlayan transfer musluklarının kısılması durumu üstüne Robinho mağlubiyeti de gelince Abramovich geriye düşmüştü akıllarda. Ekonomik durgunluğun 3 milyar sterlin'e yakın kayıp yarattığı söyleniyor Rus patron için. Toplam borcu 700m sterlinlerde olan Chelsea'yi satabileceği de konuşulmuştu yakın zamanda. Borçlar sözkonusu olduğunda Abramovich yanlız değil. Malcolm Glazer'ın United'ı satın almak için borçlandığı tutar da Chelsea ile aynı kefeye koyuyor kırmızıları, Liverpool'un sahipleri de iki bankadan 350m sterlin kadar kullanmış. Kulüpler yollarına sorunsuz devam edebiliyor tabi. 2007'nin sonlarında Federasyon başkanı büyük lig mensuplarının borçlarının 3 milyar sterlin'i bulduğunu açıklamıştı. Bu rakamlar krizin futbola etkilerini incelemeyi önemli kılıyor.

Kulüplere harcanan paranın önemi yok demiştik bu listede. 3.lükteki Abramovich'in bu konuda dünyada rakibi yok. City'nin yeni sahipleri için çıkan haberler malumunuz ama kısa vadede onlar da bu rakamlara erişemeyecek gibi görünüyor. Çelik zengini Laksmi Mittal'den blogda bahsetmiştik geçen yıl. Resesyon mağdurlarından biri de kendileri. Londra'ya geçişinde Abramovich gibi önce emlak yatırımları ile dikkat çekmişti. Aynı yıl evi için 57m sterlin, kardeşinin düğünü için de 30m harcamıştı. Şimdi 2008 mağdurlarından biri konumunda, dünya piyasası liderliğindeki şirketi %70'e yakın değer kaybetmiş. Mittal'in bu listede yer almasını sağlayan ise QPR'daki hissesi. 2007'de Bernie Ecclestone ve Flavio Briatore tarafından satın alınan kulübün %20'sine sahip Mittal, harcadığı para ise 200 bin sterlin. 7. sırada Everton'u görüp şaşırdıysanız benzer durum onlar içinde geçerli. Abramovich'in önemi de bu sebepten. Listeye futbolcu sokabilen tek başkan Abramovich. Ashley Cole, Drogba, Ballack gibi isimlerin konumunda bonkör bir başkana sahip olmalarının etkisi büyük.

Listeye dönersek, başrol zenginlerden çok David Beckham'a yakışıyor gibi. 125m sterlinlik serveti ile Portsmouth, Middlesbrough ve Bolton'un birinci adamlarını geride bırakıyor. Listede de zenginlerin sıralamanmasını bölen isim oluyor. 38. sırada bulunan Beckham'dan sonra gelen ilk futbolcu ise onun üçte biri kadarına sahip Michael Owen. 100 isim içinde 3 teknik direktör bulunuyor. Sırasıyla Capello, Ferguson ve Wenger. Tek kulüp yöneticisinin yer aldığı listede futbolcu eşleri de unutulmamış. Tam liste için tıklayın.

No comments: