20 November 2008

İlk ve Son

Aston Villa, Zaragoza yada Parma'dan olmadı milli takımdan mutlaka bir şekilde hatırlanır. Milosevic'i hatırlayanın aklına mutlaka diğer kule Kovacevic'de gelir herhalde. Kezman'ı sallamam ben, Dragan Stojkovic ve Mijatovic'den sonra bu iki adamla döndü bu ülke. Gerçi ülke demek çok da anlamlı olmuyor. Sınırı 80'lerin sonları diyerek koysak çok önemli hücumcular çıktı Yugoslavya denen yerden. Futbol'un politikaya etkisini birçok örnekle anlatmıştı Pascal Boniface, Futbol ve Küreselleşme'de.

Milosevic'in hikayesinde de politikanın futbola etkisi görülmekte. Dün gecenin hazırlık maçlarından biri de Milosevic'in milli takıma vedası anlamına geliyordu. Hikaye burada başlıyor aslında. 2006 Dünya Kupası ile birlikte 101. maçında veda etmişti, en çok forma giyen ve en çok gol atan olarak. Tabi o 101 maça Yugoslavya ve Sırbistan-Karadağ formaları altında çıkılmıştı. Milosevic bıraktıktan sonra aynı topraklar birkez daha kimlik kazandı. 102. milli maçı Sırbistan milli takımı ile ilk ve son maçı oldu Rubin'li golücünün, 2 gol ve 2 kaçan penaltı ile maçın baştan sona yıldızı olarak noktaladı.

Politik nedenlerle 3 farklı milli takımda forma giyen bir oyuncu olarak mutlaka çıkacaktır karşımıza ilerleyen zamanlarda. En ilginci ise mesele bu kadar değişime ve bu noktaya rağmen hala tam anlamıyla kapanmamış gibi. Doğum yeri Bijeljina, Bosna-Hersek topraklarında...



No comments: